sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Viikon saldo

Tällä viikolla ehdittiin touhuilla ihan mukavasti. Perjantaina pyörähdettiin Kajaanissa RumaRakilla aksailemassa. Ruskan kanssa vedettiin koko rata läpi. Ruskalla oli mukava asenne ja vauhti. Eka vedolla meno tyssäs jo kolmannen esteen jälkeen. Ohjaaja jätti koiran kaarraattamaan ja jatkoi vaan itse matkaa, sillä olihan sinne pöydälle hirmu kova kiire. ;) Samalla unohtui myös ohjata koira putkeen, joten Ruska sinkosi perään. Toisella vedolla saatiin kolmosen rima alas säheltäessä, olihan sinne pöydälle edelleenkin kova kiire. Kolmannella vedolla aika nappiin pöydälle asti. Pöydälle Ruska koitti parhaansa mukaan painaa jarrua, mutta se ei vaan riittänyt, kun vauhti oli suorastaan huima. ;) Pöydän jälkeen päästiin ihan mukavasti etenemään esteelle 9, jonka jälkeinen takaaleikkaus hieman venyi eli olin myöhässä. Kun saatiin takaaleikaus kuntoon, veti Ruska oikeen kunnon lentokeinun. Keinun uusintaa, joka tietenkin oli nyt melko hidas, mutta jatkettiin matkaa. A:n kontakti ihan mukava. Haki hyvin keppien aloituksen ja teki loppuun ihan ok, mitä nyt ohjaaja taas kiirehti ja häsläsi lopussa. Esteellä 14 meidän linjaus meni vähän överiksi, joten Ruska haki 14 takaa. Hieman rauhoittaen menoa 14 ja 15 kivasti, mutta sitten se putkijarru... Se toimi vähän turhan hyvin, sillä Ruska ponkaisi pois sieltä putkesta. Saatiin ehkä kerran onnistumaan oikein, mutta jarrulla kääntyi useasti takaisin. ( Voi, kunpa tämä jarru olisi ollut poroaidassakin) Valsilla ehkä meille hieman toimivampi. Keppien jälkeen ohjaajalla oli taas hurjan kiire ja Ruska jäi jonnekin taakse. En oikeen ymmärrä, mistä aina kehitän nuo hirmuiset häsläämiset ja kiireen. Hieman rauhallisemmalla otteella onnistui mukavasti ja puomin ylösmenokontaktinkin Ruska otti hyvin. Puomin jälkeen oli taas hiveä hoppu laittaa koira putkeen, mutta olisi ollut hyvä ensin vapauttaa koira kontaktilta. Valssilla alas puomilta ja sitten putkeen toimi ihan ok. Ruska oli kyllä liikuttavan reipas aksailija, mutta oma tekeminen on välillä melko hirveetä.

Myös Nukka ja Nona pääsi tekemään aksaa. Nukalle tehtiin räätälöity rata, jossa targettina oli pöytä. Ensin Nukka oli sitä mieltä, että pöytä on ihan kauhee kummajainen, eikä meinannyt hypätä (maksipöytä). Toistojen kautta löytyi varmuus. Tehtiin takaperin ketjuttamalla vauhtirataa, jossa vähän kaarrosta. Aika makee vauhti siltä Nukaltakin löytyi. :) Jospa tämä meno näkyis edes vähän ensi viikonlopun aluevalmennuksissa. Nona pääsi myös tekemään pientä vauhtipätkää ja vauhtiahan Nonalta löytyikin. Aika liikuttava pieni agikoira. Pysyyköhän tää kartturi ollenkaan menossa mukana, kun likka kasvaa isoksi.

Perjantain aksarata. Ruska teki kyseisen radan, Nukka ja Nona mukaillun.

Muuten tällä viikolla olemme käynneet hallilla tekemässä pienet aksailut Nukan ja Nonan kanssa sekä lenkkeilty koko nelikon kanssa. Ruskan kanssa tokoiltiin. Kertailtiin AVO:n liikkeitä ja haettiin hyvää mieltä. Palkkaamattomuus reeniä pitäisi saada nyt aikaiseksi ennen koetta. Nonan kanssa ollaan tehty kotitokoa siististi sisätiloissa. Perusasentoreeniä ja käännöksiä lähinnä. Hieman myös seisomista, noutokapulan pitämistä ja kaukokäskyjen tekniikoita. Olen Nonan kanssa tilanteessa, jossa en oikeen tiedä mistä lähtisin jatkamaan. Pelkään pilaavani koiran, jos lähden omin päin jotain kehittelemään. Noh, odoton siis innolla ensisunnuntain tokokoulutusta, ehkä sieltä saamme neuvoja.

Sitten vielä viime viikolopusta. Senhän me vietimme Tanhuassa poropaimennuksissa. Lauantaina katselimme kilpailua ja siellä olikin mukava nähdä taitavia koiria ja koirakoita. Sunnuntaina oli Ruskan koe, jota todella jännitin, ehkä vähän liikaakin. Jo liekaporolla Ruska oli ihan sika ja haukkua louskutti poron edessä. En oikeen itse tajunnut puuttua tilanteeseen, vaikka Ruska oli liekaporonkin ajan liinassa. Itse kokeessa sain mielestäni Ruskan rauhoitettua alussa ihan kivasti. Luvan saatuaan Ruska kuitenkin ampaisi hirveällä menolla porojen perään. Mahtoi samalla tiputtaa korvat siihen lähtöpisteeseen, sillä ei tullut kutsuttaessa ensimmäisellä kerralla. Useamman kutsun jälkeen havahtui tähän maailmaan hetkeksi. Lähdettiin kiertämään tokan taakse ja ennen kuin annoin luvan karkasi Ruska porojen perään ja antoi taas kunnolla vauhtia. Muutaman kierroksen ehti taas poroja juoksuttaa, kun koitin pysäyttää ajosta. Ensimmäiset käskyt ei menneet perille, mutta muutaman käskyn jälkeen taas havahduttiin. Uudemman kerran kierrimme porojen taakse ja nyt Ruska malttoi odottaa luvan lähteä. Sama kaahotus kuitenkin edelleen jatkui ja huudot kaikui kuuroille korville. Koko homma huipentui siihen, kun Ruska pääsi nappaamaan yhden poron kylkeen. Tästä sain sen yllättävän hyvin poissa ja testi lopetettiinkin siihen. Että sellainen poropaimennuskoe sitten. Meidän koehan oli hylätty liiallisen kiivauden ja aggressiivisuuden takia. Itse olin kyllä sen verran jäässä koko tilanteessa, että voi hyvä päivä sentään. Olisi pitänyt tehdä käskyt Ruskalle vähän selvemmiksi. Noh, alkuviikolla paluumatkalla kotiin pyörähdimme vielä Taivalkoskella muistelemassa rauhallista kuljettamista.

Ruska poropaimennuskokeessa 3.3. Kuvat Juha Nyman
Video paimennuskokeesta: http://www.youtube.com/watch?v=-e6vsfzNfRk&feature=youtu.be

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti