torstai 26. heinäkuuta 2018

Pentusunnitelmia ja kesäkuulumia

Heinäkuun loppu häämöttää, joten kesää on eletty jo jonkun aikaa. Tämä kesä onkin tarjonnut vaihteeksi lämpöä, joten veden ääreen on täytynyt suunnata koirien kanssa.

Kesäillan auringossa Ruska tarkkailee piisamin puuhia


Kevään ja kesän aikana on kypsynyt ajatuksista suunnitelmia ja haaveita.
Meillä olisi nimittäin hieman pentuhaaveita ja - suunnitelmia ensivuodelle. Riipin olisi tarkoitus lähteä treffeille seuraavien juoksujen aikaan. Odotan niiden saapuvan joulukuussa, joten mahdolliset pennut syntyisivät helmikuun tietämillä.
.
Juhannuksena kokeilimme Riipin kanssa vähän kukkatemppuja ja -taikoja.


Riipin suunnitelmat hieman aikaistuivat, sillä sulhoksi lopulta valikoitui jo varsin kunniotettavaan ikään ehtinyt Peetu (Kuurakuonon Hallan Hurtta). Peetu täytti huhtikuussa 14 vuotta ja vaikka onkin mieleltään hyvin virkeä, niin hieman jo vanhuuden oireita kropasta löytyy. Tämän takia päätin aikaistaa Riipin suunnitelmia.
Pääsin tutustumaan Peetuun ja tämän herran itsevarma, tasapainoinen, avoin, ystävällinen ja eloisa luonne teki kyllä vaikutuksen. Peetu on muutama vuosi sitten muuttanut kaupunkiin ns. eläkepäivien viettoon. Nuoruuden ja aikuisuuden Peetu on asunnut maalla. Omistajan mukaan Peetu on etenkin nuorena ollut varsin energinen ja aktiivinen sekä hyvin kekseliäs ja tietyissä toimissaan hyvin itsenäinen. Peetu on aina tykännyt liikkua. Välillä itsenäisyys ja itsepäisyys ovat kysyneet omistajien kärsivällisyyttä, mutta iän karttuessa Peetun tottelevaisuus on parantunut.

Peetu kävi hetki sitten virallisessa silmätarkastuksessa tuloksella "ei perinnöllisiä silmäsairauksia". Peetun luusto on kuvattu epävirallisesti 12-vuotiaana.

Riipi kesällä 2018

Riipi on kohta 3-vuotias meidän lauman juniori, joka on kyllä viimeisen vuoden aikana aikuistunut selvästi. Riipi on hyvin iloinen ja leikkisä, mutta työskennelleessä melkoisen totinen ja vakava. Kotioloissa Riipi rauhallinen, mutta omaa vahvan vahtitaipumuksen sekä on todella herkkä haukkumaan. Riipi suhtautuu vieraisiin ihmisiin avoimen neutraalisti, vaikkakin usein niin sanotusti omalla reviirillään vieraat otetaan vastaan haukkuen. Tutut ihmiset saakin sitten äänihuulet ihan eri taajuudella laulamaan sekä hyvin perusteellisen puhdistuspalvelun. Riipin kanssa on touhuiltu hieman agilityä, pk-jälkeä ja -hakua sekä tottista. Valitettavasti Riipi on jäänyt vähän vanhempien koirien jalkoihin harrastusrintamalla, eikä noissa lajeissa ole oikein edetty haluamallani tavalla. Päälajiksi Riipille onkin tullut paimennus ja vetolajit. Riipi on suorittanut paimennustaipustestin lampailla hyväksytysti sekä Porokoirakerhon taipumustestin poroilla hyväksytysti erinomaisin arvosteluin. Riipiltä löytyy hyvät ja vahvat paimennustaipumukset sekä loistava työäly, mutta voisi löytyä aavistus enemmän ohjattavuutta. Riipin heikoin puoli on sen pehmeys sekä nöyryys ihmiselle. Tämä on asettanut monia haasteita harrasteluissa, sillä Riipi oppii asioita todella nopeasti, etenkin niitä epämiellyttäväksi kokemiansa. Vetolajeissa Riipin kanssa on menty juosten, pyöräillen ja hiihtäen. Kokoonsa nähden Riipi on yllättävän nopea ja sinnikäs juoksija, vaikka naru on kireänä.

Riipi on luustokuvattu tuloksin: lonkat A/A, kyynärät 0/0, selkä LTV0, VA0, SP0, silmät ok (01/18), polvet 0/0 sekä geenitestattu terveeksi Pompen tautin, DM:n ja PRA-prcd:n osalta. Riipi osoittautui CMR3 kantajaksi, joten odotamme Peetun geenitestituloksia tämän osalta. Riipi on tepsutellut luonnetestin läpi ihan piirun päälle 2- vuotiaana tuloksella 86++. Riipi on pyörähtänyt myös näyttelyissä saaden laatumaininnan EH.

Riipi on oman koirani Ruskan jälkeläinen ja vaikka onkin monessa suhteessa hyvin erilainen kuin emänsä, niin osaltaan ilmentää juuri samoja minua miellyttäviä ominaisuuksia. Riipi on parhaimmillan työn touhussa, kun sillä on itsellään myös selkä käsitys siitä mitä halutaan. Riipi on hyvin laumasidonnainen ja sen kanssa onkin ollut helppo liikkua vapaana metsässä. Riista ei kiinnosta sitä juurikaan. Riipi ei pelkää kovia ääniä, laukauksia tai ukkosta ja tepsuttelee ongelmitta erilaisilla alustoilla. Vieraat koirat eivät Riipiltä automaattisesti saa lämmintä vastaanottoa, mutta yleensä se tulee toimeen kaikkien kanssa. Omassa laumassaan se nuorimpana kunniottaa vanhempia narttuja mukisematta. 

Toivon kovasti, että Riipin ja Peetun romanssi tuottaisi hedelmää. Peetun luonne ja omistajien kertomat muistelmat saivat minut ainakin vakuuttumaan siitä, että pariskunta saisi aikaan hyvin tarmokkaita, aktiivisia, ehkä hieman itsenäisiä ja itsepäisiä, mutta ihmisläheisiä ja reippaita porokoiranalkuja, jotka varmasti haluasivat löytää kodin liikkuvaisesta, tekeväisestä ja rakastavaisesta paikasta. Peetun toivon tuovan Riipiin vähän enemään varmuutta ja tasaisuutta. Riipi toivon mukaan täydentää Peetun itsenäisyyttä. 

Riipi poroilla 2017
Riipin loppukiri epävirallisissa hiihtokisoissa.
Kuva Mari Moisala.
Riipi hakuilemassa 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti