Ruska

lapinporokoiranarttu
FI AVA HK3 Ruska


Ruska


Syntymäaika: 23.05.2010
Terveys: lonkat B/B,
kyynärät 0/0,
polvet 0/0,
ei sivuääntä sydämessä,
silmät PHTVL/ PHPV 1 -18 (ei perinnöllisiä muutoksia -14, -12, -11),
selkä kuvattu normaaliksi -11.
PRA-prcd a (terve), Pompen N/N (terve)
Ruska KoiraNetissä

Luonnetesti:
toimintakyky +1
terävyys +1
puolustushalu +1
taisteluhalu +2
hermorakenne +1
temperamentti +2
kovuus +1
luoksepäästävyys +3
laukauspelottumuus +++ laukausvarma
Yhteensä +155p.

On suorittanut Kennelliiton Lukukoira-arvioinnin hyväksytysti. Toimii lukukoirana.

 Jälkeläiset: 17.11.2012 Korpikairan I-pennut ; 01.08.2015 Ruskaroihun Kotiseutulaiset

Harrastukset: agility, PK-haku, toko.(Harrastelee myös jälkeä, paimennusta ja verijälkeä)
Tulokset:
Agility : kilpailee maxi3 -luokassa, FI AVA
Piirinmestari 2013.

PK:
BH suoritettu 12.5.2012 tuomari Eeva Äijälä
Haku:
HK1 295p., 7.9.2014 Rovaniemi, tuomari Allan Aula 1.luokan rotumestari
HK2 277p., 11.6.2016 Oulu, tuomari Mikael Kallio, 2.luokan rotumestari
HK3 253p., 8.10.2017 Iisalmi, tuomari Mira Salminen PM3

Toko: ALO 1 181p. 8.5.2012  Iisalmi tuomari ErkkiShemeikka
AVO 2 156,5p. 14.8.2012 Iisalmi tuomari Pirittä Pärssinen
AVO 1 166p. 23.3.2013 Kuopio, tuomari Mauri Pehkonen

Poropaimennuskoe hylätty liiallisen kiivauden takia, 3.3.2013, Tanhua
Luonne: Ruska on ollut jo pienestä pitäen hyvin rauhallinen ja järkevän oloinen. Sen ei ole tarvinnut hötkyillä uusia asioita ja nuorena se saikin kiitosta hyvästä käytöksestään. Mikään sohvaperuna Ruska ei kuitenkaan ole, vaan virtaa ja intoa riittää, jos hän vaan tahtoo tehdä jotain.
Ruska on ollut oivallinen harrastuskaveri minulle. Se on hyvin kuuliainen ja jopa hieman mielyttämisenhaluinen. Agilityssä se lukee ohjaajaa hyvin ja on ohjauksellisesti osaava, eikä se juuri tee omia ratkaisuja radalla ellei ohjaaja ole ihan pihalla. Ruska ei ole mikään vauhdikkain koira, joka osaltaan johtuu myös alkukoulutuksen puutteista, mutta hyvänä päivänä mennään ihan kelpo vauhtia. Tokossa ja tottiksessa on teknisesti varma suorittaja, mutta vauhti ja näyttävyys puuttuvat. Tunne- ja viretilan työstäminen on ollut meille hieman hankalaa ja tässäkin joudutaan syyttämään alkukoulutuksen turhaa teknisyyttä. Haussa Ruska on ollut mukavan helppo koira motivoida etsimiseen. Ruskastakin tämä on ehdottomasti paras laji.

Ruska 7v.


Kotioloissa Ruska on ollut pennusta asti helppo koira. Ulkoilla Ruska voisi ilman hihnaa, sillä se kyllä pitää huolta, että pysyy mukana. Riistaviettiä Ruskalla ei juurikaan ole, vaikka nyt vanhemmiten tykkää käydä hätyyttelemässä linnut ja jänöt kauemmas, jos saa siihen mahdollisuuden. Jos Ruska ehtii lähteä ajoon, niin sen saa kyllä huutamalla pois. Toiset koirat Ruska on vielä hyväksynyt, mutta kaikkien kanssa ei ala kaveriksi. Ihmisiin Ruska suhtautuu hyvin  avoimesti. Lapsista ei kovin välittäisi, vaikka vanhemmiten kun on saanut enemmän kokemusta lapsista, niin kelpaa pienten ihmistenkin seura. Vanhemmiten vahtiminen ja haukkuminen ovat vahvistuneet hieman liikaa minun mieleeni. Kaikki pitää Ruskan mielestä ilmoittaa haukkumalla. Paimennuksessa Ruska on ollut hieman turhan kiihkeä, eikä sille ole opetuttu kunnolla rauhallista työskentelyä. Toisaalta Ruskalta löytyy melko hyvä laumanlukutaito. Ruska on melko vahva koira ja saa esimerkiksi lampaat helposti liikkeelle. Paimenteluissa Ruska tahtoo painostaa niskuroijat takasin laumaan hieman turhan hanakasti. Paimenteluissa Ruskaa häiritsee kovasti se, ettei saa totuttaa omaa tahtoaan.

Ruska on mielestäni koirana mitä mainion. Se on parhaimmillaan hauska hassuttelija, mutta tarpeen vaatiessa tiukka, vähän tosikko täti, joka kertoo kyllä kaapin paikan. Tappelemaan se ei mielellään ala, mutta ottaa helposti poliisin viran hoidettavakseen. Ruskan elämänasenne on kohdallaan ja se osaa nauttia pienistä hetkistä ja saa usein tempauksillaan väkisinkin hymyn naamalle. Välillä iskee Ruskaankin hellyyden kaipuu ja neiti tunkeutuu kainaloon hakemaan lämpöä, vaikka muuten ei niin kovin arvosta lääppimistä.

Mökkivahti
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti