Nona

bordercollienarttu

FI VVA VKM-15 VKM-16 VKM-17 Tingelbergin Jumping Wildfire 


Syntymäaika: 20.9.2012

Emä: FI AVA FI AVA-H Xilverland Hayley
Isä: FI AVA FI AVA-H Asasara Explosive Suprise

Terveys: Lonkat A/A, kyynärät 0/0, silmät terveet (-14,-16) olat ok, selkä LTV0,VA0,SP0
Kasvattaja: Salme Räsänen
Nona KoiraNetissä

Jälkeläiset: 21.7.2016 Tingelbergin Someilmiöt

Harrastukset: Nonan kanssa tehdään nykyään pääsääntöisesti vetolajeja, hakua, vepeä, ja jälkeä. Nuorempana ohjelmassa oli myös agility ja toko.

Tulokset:
kuva Jukka Sassi
Vetolajit: Valjakkohiihdon SPKL SM-4, rotumestaruus, Keminmaa 29.3.2014,
VUL Sulanmaan SM-viesti 4.sija (juoksu 2km)
Valjakkohiihdon SPKL Sprintin Suomen Mestari 2015
Valjakkohiihdon SPKL rotumestari 2015 Kangasniemi 22.2.2015
Valjakkohiihdon SPKL Sprintin Suomen Mestari 2016, Oulu 6.2.2016
Valjakkohiihdon SPKL rotumestari 2016, Oulu 5.3.2016
Valjakkohiihdon SPKL SM2, normaalimatka 5km, Kuhmo 12.3.2016
Valjakkohiihtokoe SPKL SM1, 5km, Lieksa 12.3.2017
Valjakkohiihtokoe SPKL vetoserti, 10km, Ylikiiminki 10.2.2018

Agility: maxi3, 1xSERT-A
Toko: ALO2 140p. 13.5.2014 Kinnunen Veijo
kuva Suvi Pitkänen
PK: BH hyväksytty, Iisalmi 9.5.2015Nona tuli minulle täyttämään jo melko pitkään kytenyttä haavetta nopeammasta agilitykoirasta, jonka kanssa oppisin lajista ihan uusia puolia, sekä "oikeasta" harrastuskoirasta. Luulin olleeni hyvin valmistautunut ja valmis siihen mitä tulevan piti, mutta jälkeenpäin joudun toteamaan, että olin kaikkea muuta kuin valmis. Nona vei minut kyllä ihan uuteen maailmaan. Nona oli nuorena melko rauhallinen ja harkitsevainen, mutta on vanhetessaan löytänyt itsestään kiihkeyttä, joka tulee parhaiten esiin vetotreeneissä. Pentuaika oli Nonan kanssa varsin helppoa, vaikka sisäsiistiksi oppiminen vei yllättävän kauan. Nona on melko ohjaapehmeä ja nöyrä, mutta se kestää nykyään toistoja hyvin. Nuoren Nonan kanssa pehmeys ja harkintakyky olivat melko haasteellinen yhdistelmä minulle. Muihin koiriin Nona suhtautuu melko avoimesti, mitä nyt uroksia ei lasketa turhan lähelle. Ihmisille Nona on edelleenkin vielä vähän turhan avoin ja sosiaalinen. Nonalta löytyy ehkä vähän turhan hyvä mielikuvitus, sillä se saattaa nähdä mörköjä aina silloin tällöin lenkkipolun varressa. Yleensä nämä möröt on osattu käsitellä itsenäisesti ilman sen suurempia mutinoita. Nona on alkanut osoittamaan pehmeyttä ääniä kohtaan. Tämä alkoi, kun Nona säikähti jäiden poksumista. Se on ollut nuoresta asti melko herkkä reagoimaan yllättäviin ääniin, jotka se on kyllä todennut sitten vaarattomiksi. Arjessa ei kuitenkaan vielä ole tullut tuon jääepisodin lisäksi tilannetta, mikä todella säikäyttäisi. Erilaisilla alustoilla liikkuminen ei ole Nonalle ongelma.


Agilityssä Nona on hyvin ohjattavissa, nopea ja kuuliainen.Vauhti oikeastaan vaan koko ajan lisääntyy, kun varmuutta tekemiseen on tullut ja ohjaajan ajoitus ja rytmitys parantunut. Vetolajeissa Nona on hyvin sinnikäs, nopea ja kestävä. Se rakastaa juoksemista ja työskentelee varmasti ihan 110% vedon loppuun asti. Vetolajeissa Nonalta vaikuttaa löytyvän myös erinomaista kilpailupäätä, sillä matkan varella tulevat häiriöt eivät Nonaa hetkauta. Se ohittaa hyvin varmasti muut koirakot ja painaa ohi, mikä ei ole ihan itsestään selvä asia. Nona on tehnyt myös hakua ja jälkeä. Se on näissä hyvin motivoitunut työskentelivät, joka parhaillaan muistaa käyttää nenäänsä hyvin. Välillä Nona innostuu hommista liiankin kanssa, jolloin se alkaa vähän hosumaan. Tokoa on Nonan kanssa tehty vähän pohjia. Nona on käynyt tutustumassa myös lampaisiin ja poroihin. Nona palkkautuu erittäin hyvin niin lelulla kuin ruualla.

Arjessa Nona on hyvin helppo ja vaivaton. Se usein kulkee perässäni kuin varjo. Sisätiloissa se käpertyy viereeni tai jalkoihini. Toisaalta se osaa hyvin rauhoittua yksinolojen ajaksi. Ulkoilessa se pitää huolta, että en jää matkasta. Riistan se kyllä huomaa, mutta ei sitä kiinnosta lähteä perään. Nonan kanssa on helppo kulkea lähes missä vaan, sillä se pitää huolen mukana pysymisestä ja toisaalta taajama-alueilla se kulkee vaivattomasti hihnassa. Nona ei käytä silmää autoihin tai pyöräilijöihin. Vastaantulevia koiria se toki saattaa silmäillä ja toisinaan leikeissä sisäsyntyinen paimenkoira kuoriutuu esiin. Laumassa se on ollut myös kohtuu helppo. Nona ei halua haastaa riitaa, mutta omaa resurssikäyttäytymistä kyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti